Bijgaardehof

2017-present

Gent

Belgium

All credits to BOGDAN & VAN BROECK 

role: Project architect 

59 co-housing units and a community healthcare center on the industrial relict of the former Malmar factory in Ghent

 

Close to the centre of Gent, standing in the Bijgaardepark of the Sint-Amandsberg neighbourhood, the derelict Malmar factory – where nature has taken over – constitutes a dramatic scenery studded with graffiti’s from street artist Roa. A brick wall encloses a 11.500m² inaccessible plot. Surrounded by large commercial amenities in the North, the railways in the West, and a set of traditional row houses in the South-East, the style and scale of former warehouse contrasts with the local urban fabric. The site will foster an ambitious mixed program, bringing together three co-housing groups (Biotope – 19 units, De Spore – 15 units & Wijgaard – 25 units) with a community healthcare facility (Wijkgezondheidscentrum Kapellenberg).

As one of the largest co-housing projects in Flanders, the specificity of Bijgaardehof lies in the ambition to mutualise a set of functions overlapping at various scales: collective spaces within a single co-housing group, an atelier used by all the inhabitants, collective generation of renewable energy and use of resources and space; while bringing an added value to the residential neighbourhood and the city of Gent. Beyond a traditional design process, a transversal organisation bringing representatives of each housing group together allow them to reflect jointly upon multiple topics such as mobility, sustainability, mutualisation and more, in order to challenge the programme with bottom up participation and generate co-creation

 © 2020 by William Riche

  • Grey Instagram Icon

William Riche 

Architecture etc.